Okul e-Güvenlik Politikası

Güvenli İnternet ve Bilinçli Teknoloji Kullanımı konusunda Okulumuzun e-Güvenlik Politikası ve Eylem Planı oluşturulmuştur. 

11.12.2022 179

 

OKUL E -GÜVENLİK KOMİSYONU

 

KOMİSYON GÖREVLERİ VE PLANLAMALARI 
KOMİSYON BAŞKANI SONGÜL MERCAN-OKUL MÜDÜRÜ  Komisyon çalışmalarını izler ve gerekli çalışmaların yürütülmesini sağlar. 
ÜYELER

Selva Tezkızan - Okul Müd. Yrd.

Sedat Çoşar - Bilişim Tek. Öğrt.

Kürşat Akyüz-Rehberlik Öğrt.

Eda Çoşkun-İngilizce Öğrt.

Gözde Marangoz-İngilizce Öğrt.

Kadriye Topçu- İngilizce Öğrt.

Volkan Yalçın-Coğrafya Öğrt.

Okul e-güvenlik politikalarının belirlenmesi, geliştirilmesi ve yürütülmesine katkıda bulunmak, 

Okul e-güvelik ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik çalışmalar yürütmek (anket, görüşme vd.)

Okul web sitesinin yönetilmesi ve yapılacak haber, duyuru vb. paylaşımların kontrol edilerek okul müdürünün onayına sunulması,

Okul içi ve okul dışı güvenli internet kullanımı konusunda kurum paydaşlarının (öğretmen, öğrenci ve veli) eğitimlerinin ve farkındalık düzeylerinin artırılması için gerekli çalışmaları yürütmek.

Okul içi ve okul ile bağlantılı bilişim suçlarının önleyici tedbirlerin alınması,

Okul bilişim araçları ve ağ alt yapısının eğitim hizmetlerinde güvenli ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması,

Okul bilişim araçlarının ve ağ yapısının zararlı yazılımlara karşı korunması için gerekli önlemlerin alınması ve eğitimlerin verilmesi,

Öğretmenlerin bilgi ve internet okuryazarlığı konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak için hizmetiçi eğitimlere katılımlarının teşvik edilmesi.

Okul e-güvenlik bilgilendirme panolarının güncelliğinin sağlanması ve güvenli internet günü için gerekli çalışmaların yürütülmesi.

 

 

OKUL E-GÜVENLİK POLİTİKALARIMIZIN VE EYLEM PLANIMIZIN OLUŞTURULMASINDA KULLANILAN

YASAL DAYANAKLARIMIZ ve KAYNAKLARIMIZ

 

5651 İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun

Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR)

Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması Genelgesi (2017/12)

https://www.guvenliweb.org.tr/

https://www.gim.org.tr/

 KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU (6698 Sayılı)


 

  

E-GÜVENLİK MİSYONUMUZ (TR)11-12-2022

11-12-2022OUR E-SECURITY (E-SAFETY) MİSİON (EN)

  1. Okulumuz kurum içi ve kurum dışında öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerimizin güvenli internet ve teknoloji kullanımı konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütmeyi,  
  2. Teknolojinin sunduğu fırsatların ve risklerin farkında olan ve bu konuda dijital okur-yazarlığı yüksek, dijital vatandaşlık konusunda eğitimli bireyler yetiştirmeyi, 
  3. Öğrencilerin 21.yy teknoloji ve iletişim becerilerine sahip olmasını sağlamak. Teknoloji kullanımı ve e-güvenlik konularını okul müfredatına entegre ederek, bu konularda farklı branşların işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlamayı, 
  4. E-güvenlik, teknoloji bağımlılığı, teknolojik riskler, siber zorbalık ve dolandırıcılık gibi risklere karşı kurum içi ve kurum dışı paydaşları ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmeyi, 
  5. Eğitim yöneticilerinin ve eğitimcilerin e-güvenlik, teknoloji kullanımı, güvenli internet, dijital vatandaşlık, siber zorbalık gibi konularda bilgi düzeylerini artırmak için MEB-Öğretmen Bilişim Ağı (https://www.oba.gov.tr/),  https://www.esafetylabel.eu/ , https://www.betterinternetforkids.eu/ , https://www.gim.org.tr/ , https://www.guvenliweb.org.tr/  vd. platformların sunduğu eğitimler, raporlar, veriler ve bilgilendirmeleri takip etmeyi, 

kendisine misyon edinmiştir.  

 

1. To carry out studies to educate and raise awareness of our students, teachers, administrators and parents about safe internet and technology use, inside and outside the institution,  

2. To educate individuals who are aware of the opportunities and risks offered by technology, have high digital literacy and are educated in digital citizenship,  

3. By integrating technology use and e-security into the school curriculum, ensuring that different branches work in cooperation on these issues,  

4. To carry out studies in cooperation with internal and external stakeholders against risks such as e-security, technology addiction, technological risks, cyberbullying and fraud,

5. MEB-Teacher Information Network (https://www.oba.gov.tr/), https://www.oba.gov.tr/, in order to increase the knowledge level of education administrators and educators on issues such as e-security, technology use, safe internet, digital citizenship, and cyberbullying. /www.esafetylabel.eu/ , https://www.betterinternetforkids.eu/ , https://www.gim.org.tr/ , https://www.guvenliweb.org.tr/ etc.  to follow the trainings, reports, data and information provided by the platforms above    has a mission to itself.


 

E-GÜVENLİK POLİTİKALARIMIZ (TR)

 

OUR E-SECURITY (E-SAFETY) POLİCY (EN)

 e-Güvenlik konusundaki misyonumuzu yerine getirebilmek adına uyguladığımız bazı politikalar şunlardır;

  1. Okulumuzda bulunan etkileşimli tahtalar ve MEB Fatih internet erişim ağı, EBA eğitim portalı ( https://www.eba.gov.tr ) eğitimin her alanında kullanılmaktadır.
  2. Okul internet ağ güvenliği okullara özel sunulan FATİH internet ağı ağ güvenlik filtresi ile birlikte kullanılmakta, internet erişiminde güvenli bulunmayan siteler otomatik olarak engellenmektedir.
  3. Okulumuza ait web sitesi bulunmaktadır. Sitede yayınlanan veriler kontrollü ve denetimli bir şekilde paylaşılmaktadır.
  4. Öğrencilerle yapılan etkinlik ve çalışmalara ait fotoğrafların paylaşılması konusunda gerekli durumlarda veli izin dilekçeleri temin edilmekte ya da öğrencilerin yüzlerinin görünmemesine özen gösterilmektedir.
  5. Her sınıfta bulunan etkileşimli ve ağ bağlantılı tahtalar güvenlik şifrelidir. Tahtaların kullanımı için öğretmenlere özel kilit usb anahtarlar veya cep telefonu kilit açma uygulaması kullanılmaktadır.
  6. Okul içi ortak kullanılan bilgisayarlar ve etkileşimli tahtalara istenmeyen programların, uygulamaların yüklenmesinin engellenmesi, virüs, spam vb. bulaşların önlenmesi için virüs ve deepfreeze programları kullanılmaktadır.
  7. Okul ders saatinin başlaması ile öğrenci telefonları toplanır ve sınıflarda yer alan kilitli telefon dolaplarında okul bitimine kadar muhafaza edilir.
  8. Okul rehberlik servisi düzenli olarak BİT, güvenli ve doğru teknoloji kullanımı, sibel zorbalık, teknoloji bağımlılığı, sanal dolandırıcılık gibi konularda seminerler düzenlemektedir.
  9. Okulumuzda bulunan BİT laboratuvarı Bilgisayar Teknolojileri dersi dışında da BİT öğretmeni kontrolünde ve rehberliğinde öğrencilerin kullanımına açıktır.
  10. Okulumuzda bilişim teknolojilerinin doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolar bulunmakta ve panoların güncelliği öğrencilerimiz tarafından sağlanmaktadır.
  11. BİT'in doğru ve güvenli kullanımına ilişkin farkındalığın artırılması için farklı derslerin müfredatları içerisinde yer verilir. Derslerde kullanılan materyallere ilişkin öğretmen ve öğrencilerin kaynak göstermesine önem verilir.
  12. Bilinçli teknoloji kullanımı, sibel zorbalık, sanal dolandırıcılık, teknoloji bağımlılığı, dijital vatandaşlık gibi konularda okul içi ve okul dışı paydaşların (Yeşilay Derneği, Emniyet Müdürlüğü, STK'lar vd.) işbirliğine önem verilir. Ortak çalışmaların yürütülmesi desteklenir.

 Some of the policies we implement in order to fulfill our mission on e-security are as follows;  

1. Interactive boards in our school and MEB Fatih internet access network, EBA education portal (https://www.eba.gov.tr) are used in all areas of education.

  2. School internet network security is used together with the FATİH internet network, which is offered specifically to schools, with the network security filter, and sites that are not secure in internet access are automatically blocked.  

3. Our school has a website. The data published on the site is shared in a controlled and supervised manner.   4. Parents' permission petitions are obtained when necessary to share the photos of the activities and studies with the students, or care is taken not to show the faces of the students.  

5. Interactive and networked whiteboards in each classroom are encrypted with security. For the use of the boards, special USB keys for teachers or mobile phone unlocking application are used.  

6. Preventing the installation of unwanted programs and applications on shared computers and interactive boards in the school, preventing viruses, spam, etc. virus and deepfreeze programs are used to prevent infections.  

7. Student phones are collected at the start of the school lesson and kept in the locked phone cabinets in the classrooms until the end of the school.  

8. The school guidance service regularly organizes seminars on ICT, safe and correct use of technology, cyberbullying, technology addiction, and cyber fraud.  

9. The ICT laboratory in our school is open to the use of students under the control and guidance of an ICT teacher, apart from the Computer Technologies course.  

10. In our school, there are fixed boards for the correct and safe use of information technologies, and the up-to-dateness of the boards is provided by our students.  

11. It is included in the curriculum of different courses in order to raise awareness about the correct and safe use of ICT. It is important that teachers and students cite the materials used in the lessons.  

12. Collaboration between in-school and out-of-school stakeholders (Yeşilay Association, Police Department, NGOs etc.) is given importance on issues such as conscious use of technology, cyberbullying, cyber fraud, technology addiction, and digital citizenship. Collaborative work is supported.  

 

Sürekli güncellenen e-güvenlik politikalarımız ve çalışmalarımız ile e-güvenlik seviyemizi artırmayı hedefliyoruz. 

OKULUMUZ E-Güvenlik (E-SAFETY) DEĞERLENDİRME FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

 OKULUMUZ E-Güvenlik (E-SAFETY ) EYLEM PLANI İÇİN TIKLAYINIZ

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA 

Mihver ve serbest etkinlik derslerinde rehberlik zamanlarında derslerinde internet kullanımı ile ilgili içerik güncel ve teknolojik gelişmeler ışığında güncellenmiştir 

• Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi  için seminerler düzenlenmektedir.  

• Bilişim Teknolojileri başta olmaz üzere tüm ilgili derslerde uygun şekilde işlenmesi sağlanmaktadır.  

• Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi Okulumuz Psikolojik Danışmanı Hatice Arslan tarafından sağlanmıştır. 

• Okulumuzada BTK tarafından güvenli internet ağı mevcuttur. 

• MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir. 

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK e GÜVENLİK ÖNLEMLERİ  

• Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. 

• İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak devlet politikasıdır.

 • Evlerde limitli internet kullanımını teşvik etmek için velilere ve ebeveynlere rehberlik yapılmaktadır. 

• Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için derslerde bu konuya öncelik verilmektedir.  

• Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek ve gerekli uygulamaları geliştirmek ve yaygınlaştırmak. için üniversiteden akademisyenlerden yardım alınmaktadır.

 CEP TELEFONU veya KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KULLANIMI 

1. Öğretmenler ve yardımcı hizmetler personeli cep telefonlarını öğrencilerin bulunduğu zaman ve ortamlarda kullanamazlar.
2. Öğrenciler okula gelirken- öğrenci servisi aracı ile gelip gitmeleri ve servis görevlileri vasıtası ile öğrenciye ulaşma kolaylıkla mümkün olduğu için- cep telefonlarını getiremezler. Herhangi bir sebeple cep telefonlarını okula getirmek zorunda kalan öğrenciler cep telefonlarını Okul idaresinin gösterdiği yere ve ilgili görevliye, okul çıkışında almak üzere kapalı bir şekilde- teslim etmek zorundadırlar. Sınıfta herhangi bir öğrencinin cep telefonu bulundurması ve dolayısıyla kullanması yasaktır.3. Sınıf ortamında ve okul binası içinde cep telefonu bulundurma yasağını ihlal eden öğrencinin birinci ihlalde bir hafta, ikinci ihlalde iki hafta üçüncü ihlalde dönem boyunca cep telefonuna okul idaresi tarafından (süre bitiminde iade edilmek üzere) el konulur. Kural ihlali durumunda uygulanacak bu yaptırımı öğrenci velisinin de desteklemesi için, eğitim öğretim yılı başında (ya da öğrencinin kaydı esnasında) yapılan yazılı sözleşme ile velinin kabulü sağlanır ve imzası alınır.4. Okul sınırları içerisinde herhangi bir öğrencinin wi-fi bağlantısına erişmesine izin verilmez. Diğer ifadeyle öğrencinin herhangi bir yolla şifreyi elde edip kablosuz ağ bağlantısına bağlanması yasaktır. Bu yasağı ihlal ettiği tespit edilen öğrencinin cep telefonuna bir hafta için el konulur.5. Okul ve derslik sınırları içerisinde öğrenci tarafından cep telefonu sadece ders  etkinliği uygulamaları esnasında, öğretmenin kontrolü altında ve ders aracı olarak kullanılabilir. Bu amacın dışındaki kullanımlara izin verilmez.

6. Öğrenci cep telefon numarasının, öğrenci velisinin izin verdiği kişiler dışındakiler tarafından öğrenilmesine izin verilmez.

7. Velilerle her yıl, eğitim öğretim yılı başında cep telefonu kullanımı konusunda bilgi verme amaçlı toplantılar yapılır.
8. Öğretmenlerle (eğitim öğretim başında, ortasında ve sonunda olmak üzere) yılda üç kez yapılan öğretmenler genel kurulunda okul güvenliği ve dolayısıyla cep telefonu politikası hakkında değerlendirme amaçlı tartışmalar yapılır. 

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

1. Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.
2. Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak Okulun resmi web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.
3. Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.
4. Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin iznini isteyecektir. Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenmektedir. (okullar bunun nasıl uygulanacağını ve başarılacağını listelemelidir) Veliler ve bakıcıların rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce edinilecektir. Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir. Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilmektedir. Eğitimli video konferans servisleri için benzersiz oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personel üyelerine verilecek ve güvence altına alınmış olacak.

09-01-2023